dijous, 13 d’octubre del 2016

[Túnel carpià] Reunió amb el conseller de Salut de la Generalitat

Reunió amb el conseller de Salut de Catalunya per al reconeixement del Síndrome Túnel Carpià com a malaltia laboral

Companyes, companys,

El dia 11/10/2016 el secretari de Salut Laboral de la CGT de Catalunya, Àlex Tistminetzky, es va reunir amb Antoni Comín, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, per a tractar diversos temes. Entre ells, a petició de la Coordinadora d’Informàtica de la CGT, el reconeixement com a malaltia laboral de la síndrome de túnel carpià pels i les informàtiques o personal que treballi amb ordinadors. Aquí teniu el comunicat.

 

Què es la síndrome de túnel carpià?
És una inflamació de tendons o lligaments de la mà que deriven des de un fort dolor a danys crònics irrecuperables. Qui més, qui menys molts de nosaltres ho hem patit alguna vegada al treballar amb ordinadors. L’única solució és la baixa inmediata per a que no vagi a pitjor.

Per què demanem que es reconegui com a malaltia laboral?
Quan a la baixa mèdica s’indica que la malaltia prové de la feina laboral, el pagament de la quantitat per baixa o discapacitat (total o parcial) posterior, és més gran. Això és molt important si, per culpa d’aquesta lesió, no podem seguir fent la nostra feina.

Actualment hi ha un quadre de malalties i llocs de treball que fan que aquesta categorització com a ‘baixa laboral’ sigui automàtica. Malauradament, aquest quadre és ‘vintage’ i no hi ha voluntat política d’actualitzar-ho a noves professions, bàsicament per estalviar diners. Als i les treballadores afectades, que els bombin.

La via judicial ha canviat
Ara bé, hi ha una consideració àmplia que va més enllà del quadre fixe. La jurisprudència i denúncia de treballadores ha permés obrir bretxa, com per exemple fa poc al TSJC. Ara bé, mútues i organismes públics no només no faciliten l’extensió d’aquesta realitat legal, sino que l’obstaculitzen per a que només qui denunciï pugui obtenir-la.

Què demanem?
El conseller de Salut no té competències per a afegir aquest síndrome com a malaltia professional. Ara bé, sí té competències per a emetre instruccions mèdiques i legals sobre els organismes públics, tribunals mèdics i mútues per a que es respectin els drets de les treballadores sense haver de passar un via crucis de jutjats.

I això és el que reivindiquem i treslladem. Esperem veure aquesta major sensibilitat social que l’anterior ocupant al seu lloc, el depredador del sector públic sanitari Boi Ruiz, no tenia.

Seguirem informant

Reunión con el conseller de Salut de Catalunya para reconocimiento Síndrome Túnel Carpiano como enfermedad laboral

Compañeras, compañeros,

El día 11/10/2016 el secretario de Salud Laboral de la CGT de Catalunya, Alex Tistminetzky, se reunio con Antoni Comín, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, para tratar diversos temas. Entre ellos, a petición de la Coordinadora de Informática de la CGT, el reconocimiento como enfermedad laboral del síndrome de túnel carpiano para los y las informáticas o personal que trabaje con ordenadores. Aquí tenéis el comunicado.

 

¿Qué es el síndrome de túnel carpiano?
Es una inflamación de tendones o ligamentos de la mano que derivan desde un fuerte dolor a daños crónicos irrecuperables. Quien más quien menos muchos de nosotros lo hemos sufrido alguna vez al trabajar con ordenadores. La única solución es la baja inmediata para que no vaya a peor.

¿Por qué pedimos que se reconozca como enfermedad laboral?
Cuando en la baja médica se indica que la enfermedad proviene del trabajo laboral, el pago de la cantidad por baja o discapacidad (total o parcial) posterior es mayor. Esto es muy importante si, por culpa de esta lesión, no podemos seguir haciendo nuestro trabajo.

Actualmente hay un cuadro de enfermedades y puestos de trabajo que hacen que esta categorización como 'baja laboral' sea automática. Desgraciadamente, este cuadro es vintage y no hay voluntad política de actualización a nuevas profesiones, básicamente para ahorrar dinero. A los y las trabajadoras afectadas, que les den.

La vía judicial ha cambiado
Ahora bien, hay una consideración amplia que va más allá del cuadro fijo. La jurisprudencia y denuncia de trabajadoras ha permitido abrir brecha, como por ejemplo hace poco en el TSJC. Pero mútuas y organismos públicos no sólo no facilitan la extensión de esta realidad legal, sino que la obstaculizan para que sólo quien denuncie pueda obtenerla.

¿Qué pedimos?
El conseller de Salut no tiene competencias para añadir este síndrome como enfermedad profesional. Ahora bien, sí tiene competencias para emitir instrucciones médicas y legales sobre los organismos públicos, tribunales médicos y mutuas para que se respeten los derechos de las trabajadoras sin tener que pasar un vía crucis de juzgados.

Y eso es lo que reivindicamos y trasladamos. Esperamos ver una mínima sensibilidad social que el anterior ocupante en su lugar, el depredador del sector público sanitario Boi Ruiz, no tenía.

Seguiremos informando

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada